22 Ocak 2009 Perşembe

Obamaya ithaf edilen yazı

Obama'ya ithaf bir konuşma metni

Amerika'yı Amerika yapan dinamikler, kültür endüstrileri ve yüksek iletişim teknolojileriyle tahkim edilen multimedyasıdır.Amerika'nın sürekli kendini yeniden üretmesi, bu tekelleşmiş kültürel, ekonomik, ideolojik güçlerle mümkündür. Hızla Amerikanlaşan dünyada anti-Amerikanizm'in yükselmesi de ironiktir. Son Amerikan seçimlerinin küresel ölçekte yarattığı ilgi ve heyecanın yüksekliği de bu güçlerin bir teyidiydi.Politik bir gösteriye dönüşen seçim kampanyası tamamen iletişim ve imaj teknolojilerin sinerji alanına döndü. Nitekim çok kültürlü bir figür, genç, siyahi ve ikinci adı Hüseyin olan Obama başkan seçildi.Küresel dünya kendini yönetecek başkanını seçmiş gibi çok sevindi, herkesin bir parçasını o temsil ediyordu.Amerika kendini yeniden üretirken de dünya kamuoyunu yeniden belirliyordu...

Obama, Martin Luther King çağrışımını, we shall overcome'lı zamanları ruhsuz biçimde we can change'e tercüme ederek harcadı.Senato'da dev şirketleri defalarca desteklemiş, seçim kampanyasında büyük sermayenin bağışlarında Mc Cain'e fark atmış biri başkan olmuştu. Kampanyasında Afganistan'daki birliklere takviye vaat ediyor, Pakistan'daki Amerikan birliklerinin izinsiz müdahale ve bombardıman yapabileceğinden bahsediyordu.

İsrail'in güvenliğinin birinci öncelik olduğunu belirtmiş. Irak'tan çekilme sürecini uzatmış, ABD ordusuna 90 bin askerle takviye fikri de Obama'nındı.Patriot Act denilen terörle mücadele adı altında, dinleme ve izleme yetkisini de destekliyor. Soft power Obama bugün başkanlık yeminini edecek, Beyaz Saray'a ilk giren siyahi başkan olacak.Büyük siyasal mekanizmanın başına geçerken de muhtemelen dünyaya seslenecek.Halbuki dünya ve Amerika 45 yıl önceki bir seslenişi tarihsel olarak aşabilmiş değil.Bir muhalif siyahi liderin 3 Nisan 1964'te Cleveland'daki konuşmasını.Hitabına 'Dostlarım ve Düşmanlarım' diye başladığı bu çok bilinen konuşması şöyle devam ediyor:
'Hayır, ben Amerikalı değilim. Amerikanizmin kurbanı milyonlarca insandan biriyim.

Burada bir Amerikalı olarak değil, Amerikan sisteminin bir kurbanı olarak sesleniyorum sizlere. Ve Amerika'yı bir kurbanın gözüyle görüyorum. Gördüğüm de bir 'Amerikan pembe düşü' değil, bir karabasan.Bizler, sizlerin uzun zamandır kayıp olan kardeşleriniziz.Bütün dünya Amerika'nın ellerinin ne kadar kanlı olduğunu bilsin.Bilsinler burada uyguladığı vahşeti.

Başkalarının kanılarına, ne söylediklerine dayandırmayın kararlarınızı.Böyle bir ülkede, her türlü şekillendirmenin ustası olmuş ülkede dostlarınızdan nefret eder, düşmanlarınızı seversiniz.'Amerika'yı sistemini gözüpek eleştiren Harlem'li efsanevi lider Malcom X, bu konuşmadan 10 ay sonra suikasta kurban gitti.16 kurşunla vuruldu. Obama'nın seçim kampanyasında ismi pek geçmeyen Malcom X'in sözlerinin eskimemiş olması sizi de vurmuyor mu?
yazan:Nihal Kemaloğlu

Hiç yorum yok: