12 Ocak 2009 Pazartesi

Koleksiyoner




Herkesin farklı şeyler biriktirme merakı vardır.Benimde küçük bir para koleksiyonum var.Ek olarak şehir içi otobüs bileti (artık kalmadı izmirde kent kart var).
En çok para koleksiyonumu severim arada sırada çıkartıp bakarım özellikle şu günlerde yine aşkım depreşti yeni çıkan banknotlarla A serisi topluyorum.Hepsini bir öncekiler gibi güzelce yerlerine yerleştiriyorum.
Banknotlar dışında madeni paralarımda çok sayıda ve daha çeşitli,
En eski yabancı madeni para:1917 yılına ait yarım dolar.
En eski Türk madeni para:1944 yılna ait 1 kuruş.
En sevdiğim madeni para :27 Mayıs 1960 (ihtilal)yılında halkın kullanımınada sunulmuş olan gümüş 10 lira ve arkasında çok güzel bir yazı "Hakimiyet Milletindir".
Asıl ilginç olan ise madeni paraların üzerinde Atatürk resmi yada ayyıldız resmi vardır.
Bendeki koleksiyonda 2 farklı madeni parada yok..
1962 tarihli 25 kuruş üzerinde top mermisi taşıyan bir Türk kadını resmi,


1971 basımlı 50 kuruş üzerinde yine bir Türk kadını resmi var.
İlkini bilmiyorum ama 50 kuruş üzerindeki profilin kime ait olduğunu buldum.

Sabiha Tansuğ:(Daha fazla için tıklayınız.)
Türkiye'de yerel kıyafetler ve başlık koleksiyonu yapan ilk ve tek kişi olan Sabiha Tansuğ. Hayatının 42 yılını Anadolu halkının kıyafetlerini toplayarak geçiren Tansuğ, özellikle yurtdışındaki koleksiyonerler tarafından da dikkatle izleniyor. Tansuğ'un topladığı yaklaşık 60 yerel kıyafet ve 200'ün üzerindeki başlık, İstanbul Mecidiyeköy'de müze haline getirdiği evinde özel olarak yaptırılan mankenler üzerinde sergileniyor. 70 yaşındaki Tansuğ'un portresinin 50 kuruşun üzerinde yer almasının sebebi de topladığı kıyafetler. 1970 yılında açtığı '40 Anadolu Kadın Başlığı' isimli ilk sergisini dönemin Darphane Müdürü Sait Taraçan da ziyaret etmiş. Sergiden çok etkilenen Taraçan Tansuğ'a, 50 kuruşların üzerine konulması için sergideki başlıklardan biriyle poz verip veremeyeceğini sorar. Tansuğ da teklifi kabul edip, başına 'Ankara Hotozu' takarak poz verir. Karşılığında hiç bir ücret almayan Tansuğ, 1980 yılında tedavülden kaldırılılan 50 kuruşla tarihe paranın üzerine resmi basılan halktan ilk ve tek kişi olarak adını yazdırır.

Başka varmıdır.Bilmiyorum ....Ama Türk parasının başka özelliklerini keşfetmek üzere araştırmaya devam.

2 yorum:

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Koleksiyonerlik keyifli bir uğraş. Benim de çocukken çoğu çocuk gibi kart ve peçete koleksiyonım vardı. Bir de pullarım var. Senin resmini koyduğun o iki para bende de var..

Mehmet Sığırcı dedi ki...

Şuan bende de var biraz eskilere dayanan madeni para en eskisi 1960 yılına ait olan paralardan günümüze kadar olanların çoğu var her yıla ait olmasa da farklı yıllara göre değişiyor ve bir kaç tane de Arap parası var 1975 ve1985 yıllarına ait bende hayatımın sonuna kadar saklamayı ve gelecek nesillere aktarmayı düşünüyorum