30 Aralık 2008 Salı

Vücut Geliştirme











Evet yukarıda gördüğünüz kişilik hepinizin bildiği bir isim ArnoldSchwarzenegger.Terminator,California valisi ve hakkındaki taciz davalarından önce kendisi Body Building(vücut geliştirme) sporunda bir efsane olup Mr.Olimpia'da birincilikleri vardır.(yanlış hatırlamıyorsam 7 tane)
Aslında konumuz kendisi değil ;konu sporda erkek ve kadınların hataları:

Kadınların yaptığı hatalar:
1)İnsan vücudu bir bütündür.Sadece "Popomu eritecem" derseniz bu işe hiç girmeyim paranıza yazık.
2)Beden kaslardan ve yağ dokularından oluşur.Yağ oranınızı azaltmak istiyorsanız.Kas dokularınızı güçlendirmek ve arttırmak zorundasınız.Unutmayın ki kas dokunuz ne kadar arttarsa ve güçlenirse harcadığınız kalori artacaktır.
3)"Ben kas yapmak istemiyorum"demek abesle iştigaldir.Kaslarınız güçlemmeden sıkılaşma beklemeyin.Yediklerinize aynı oranda dikkat etmelisiniz.
4)"Ben spor salonuna gittim kilo veremedim"diyenler için benim gördüğüm kadarıyla mormalde1,5 saatlik spor zamanın yarısını muhabbetle geçirirseniz bir arpa boyu yol katedemezsiniz.
5)Spor bir devamlılıktır."Kilo verdim zayıfladım artık ihtiyacım yok" diyorsanız yanılıyorsunuz.
Kadınlar için, kilo vermek amaçlı 4 günlük antremen yeterlidir.Tabii ilk önce spor eğitmeninizle size özel bir program çıkartmalısınız.
6)Kimse size yukarıdaki hanımefendi gibi kas yapın demiyor.Tv ekranlarından izlediğiniz pek çok sanatçı ve manken özel hayatlarında sporla iç içeler.Ama sizinle sadece diyet listelerini paylaşıyorlar."Sabahları kalktım 30 dk yürüdüm.İşten çıktım 20 dk koştum" diyenine raslamadım.Yani kendinize zaman yaratıp spora vakit ayırın.

Erkeklerin Yaptığı Hatalar:
1)Vucüt geliştirmeye yeni başlıyorsanız ,acele etmeyin.Dünya bir günde kurulmadı.Yavaş yavaş kilo arttırımına gidin.
2)Gittiğim salondaki bir spor üstadına sordum "Bu spor daki en büyük başarınız nedir? "diye.Verdiği cevap beni şaşıtmıştı"sakatlanmamak".Ağırlık çalışmasından önce mutlaka vücudunuzu ısıtın,sonrasındaki kas yırtılmalarının ve lif kopmalarının önüne geçebilirsiniz.
3)Nefes ve denge en önemli iki kuraldır.İlk önce dengenizi sağlayıp,nefes alışverinizi düzenlemelisiz.Yoksa gereksiz sakatlanmalarının önüne geçemezsiniz.
4)Konsantre olun.
5)Yatarak ağırlık çalışmalarında mutlaka bir arkadaşınızdan yardım isteyin.En ufak bir denge ve konsantrasyon kaybı ağırlığın göğüs kafesini kırmasına sebep olur.


6)Amacınızı spor eğitmenizle paylaşın kendi kafanıza göre bir antreman programı uygulamayın.
7)Unutmayın herkesin birim kuvveti farklıdır.Zayıf kas güçsüz değildir.
8)Kilo alıp kütle arttırmına gidecekseniz dikkatli olun çok fazla şişmek( bence iyi değil)sonrasını düşünün.Sporu bırakırsanız sarkmalar olucaktır. Çok fazla kütle yapan arkadaşlar sporu bırakırken zaman dahilinde bırakmak zorundalar.Yani kilo azaltarak set sayısını arttırarak sarkmaya engel olabilirler.
9)Spordan önce karbonhitrat ağırlıklı beslenmeli,sonrasında ise hem yaktığınız karbonhidratı almak hemde protein alamk zorundasınız.Bunu protein tozları yada amino asit alarak yapabilirsiniz.Dikkatli olun piyasada pek çok ürün var.Pek çoğu işe yaramaz.Ama bulabilirseniz yurtdışı ithal ürünleri tercih edin.

Bence;sağlıklı bir hayat yaşamak istiyorsanız kadın veya erkek olun günde 30 dk kendinize ayırın.