29 Aralık 2008 Pazartesi

Hayvanlar alemi






Adele Penguenleri dişileri bir taşı ayaklarına yuvarlayarak tavlıyorlar.
Penguenler aslında “evli” olmayı tercih eden hayvanlar fakat göç döneminde eşlerinden uzun süre ayrı kalmak zorunda kalıyorlar. Tekrar bir araya geldiklerinde, çiftler göğüs göğüse,başları arkaya atılmış, yüksek sesle şarkı söyleyerek ve yüzgeçlerini titreterek bir süre duruyorlar. Sonra kendilerine özel bir yer bulmak için uzaklaşıyorlar. Bütün bu uzun süreli hazırlık sürecine rağmen, seks sadece 3 dakika sürüyor. 1 sene boyunca çiftin ikisi de tekrar çiftleşmiyor. Erkek Adele pengueni eşini 1 milyon penguenin arasından seçiyor. Seçtiği dişiyi tavlayabilmek için de, bir taşı dişinin ayaklarına yuvarlıyor. Fakat bu göründüğü kadar kolay bir iş değil! Taşları yuvalarının duvarlarında kullandıkları için taş bulmak oldukça zor!

Kirpiler! Nasıl çiftleşebiliyorlar?
Bir şaka vardır: Kirpiler nasıl çiftleşir? –Çok dikkatli. Fakat gerçekte, durum tehlikeli olmaktan çok, tuhaf. Dişi kirpiler, yılın sadece birkaç saati çiftleşmeye açık oluyorlar, bu nedenle de erkek kirpilere sürekli yakın duruyorlar ve zamanlarını somurtarak geçiriyorlar. Bu sırada erkek kirpiler,diğer erkeklerle kavga ediyorlar ve sonrasında çiftleşmek için seçtikleri dişinin işediği yerleri ve dişiyi koklamaya başlıyorlar. Bu onlar için muazzam bir afrodizyak. Dişi yanında surat asarken erkek şarkı söylemeye başlıyor. Erkek çiftleşmeye hazır olduğunda dişi hazır değilse uzaklaşıyor,hazırsa iki kirpi de ayakları üzerinde yükselip yüzyüze bellerini birleştiriyorlar. Sonra erkek, dişinin üzerine baştan aşağı büyük bir şiddetle işiyor. Öyle bir şiddet ki, idrar 1.5 metre uzağa kadar ulaşabiliyor.
(Boogie kirpiler hakkında bir yazı yazmıştı.Ordaki yavru kirpi fotoları aklıma geldi ,yavruların oluşumu için gerekli olan çiftleşme yöntemleri bir garip doğrusu :) ............... )

Erkek Angler balıkları eşlerini kokluyorlar ve bir daha hiç terk etmiyorlarKemikli balıklar olan
Angler balıklarının bazılarının ilginç bir çiftleşme yöntemi var. Sayıları az olduğu için kendilerine eş bulmakta zorlanan bu balıklar suyun içinde kokuları almalarını sağlayan organlarla dünyaya geliyorlar. Sindirim sistemleri olmadıkları için kendi başlarına beslenemiyorlar ve bunun için bir dişiye ihtiyaç duyuyorlar. Dişiyi buldukları zaman yan tarafından ısırıyorlar ve bir enzim salgılıyorlar. Bu enzim, erkeğin ağzının ve dişinin vücudunun eriyerek birbirine kaynaşmasına neden oluyor. Sonra dişinin yumurtayı salmasını sağlayan hormon devreye girince erkek de spermlerini salıyor. Bu çiftleşme, cinsel dimorfizmin uç bir örneği belki ama dişinin yumurtlamaya her hazır oluşunda kendine eş bulabilmesini garantiliyor

3 yorum:

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Gerçekten çok ilginçmiş çiftleşmeleri. Erkek kirpi şarkı söylüyor öyle mi. Çok sevimli geldi bana. Angler balıklarınınsa tipleri çok korkunçmuş...

blue tie dedi ki...

"Dişi yanında surat asarken ,erkek şarkı söylemeye başlıyor"
Allahtan başım ağrıyor... demiyo :)

Emre KORLU dedi ki...

MİM LEDİM:)