18 Nisan 2009 Cumartesi

2pac kimdir?


1971 Newyork /Brooklyn'de doğar.Annesi ve babasi "kara panter" adinda bir partinin üyesiydi.Babası araba soygunlara karıştığı için sürekli yer değiştirmek zorunda kalmışlardır.Bu nedenle çocukluk yıllarında pek arkadaşı olamamıştır.
Tupac annesi ve babasi için su sözleri kullaniyor; “Annem beni büyütmeye çalisti ama çok çocugu vardi / Babam lanet bir aptalin tekiydi / Ceketinde uyusturucu bulurdum / Ve neredeyse boguluyordum bana içmememi söyledigi halde”

Çocukluk dönemi için pac; ""Hep agladigimi hatirlarim nereye tasinsak alisamiyordum büyürken hiç arkadasim olmadi." diyor. 13-14 yaslarinda ask siirleri yazmaya baslamistir ve o yillar okula gitme nedenini asik oldugu bir hatuna baglar. "o olmasaydi okulu bitiremezdim" der bir yerde. daha sonra ailesi ile Baltimore'a tasindilar ve buradaki Baltimore sanat okuluna kayit oldu. bir çok tiyatroda rol aldi ancak ailesi tekrar tasininca okulu bitiremedi. Kaliforniya / Oakland'a tasininca tupac'in hayati alt üst oldu. buradaki arkadaslari için "yanlis kalabalik" diyor. 15 yasinda rap yapmaya basladi. bir kaç yil sokaklarda yasadi. 20 yasindayken toplam 8 kez tutaklanmisti. ilk albümünün "i dont give a fuck" isimli bir parçasinda "Fuck you to the San FranCisco police department / Fuck you to the Marin County Sheriff department / Fuck you to the F.B.I / Fuck you to the C.I.A / / Fuck you to the B-u-s-h / Fuck you to the AmeriKKKa" demis ve üst kademe beyfendilerinin dikkatini çekmistir. ben onun müzik kariyerinden falan fazla bahsetmek istemiyorum çogu insan pac'in müzikten çok para kazandigini düsünebilir ancak o öldükten sonra bu kadar ünlenmistir. zaten kazandigi paranin çogunu kefaletlere ve fakir mahallerine yardima harcamistir. öldükten sonra eski albümleri 3-4 kat fazla satmistir. Kisacasi o öldükten sonra geride kalan yakinlari paranin amina koymustur. Pac’a öyle lüx bir yasam falan sürmek nasip olmamistir zaten yasarken kazandigi paranin çogu tazminat davalarina gitmistir.

pac'in müzik kariyerinden çok hayata bakis açisindan ve nasil bir hayati oldugundan bahsetmek gerekirse 94 yilinda bir kadina tacizde bulundugu gerekçesi ile hapse girmistir. ancak ben onun böyle bir sey yaptigina inanmiyorum zaten kendiside bunu söylüyor. bir röportajinda hatirladigim kadariyla "benim arada sirada tanriyi kizdirdigim dogrudur.. ancak hiç bir kadina zarar veremem. eger sarki sözlerimi incelerseniz bunu anlarsaniz" diyor. ki kadinlar özellikle 15-16 yasinda anne olanlar ile ilgili bir çok söz yazmistir. Ilk 2 albümün çikis parçalari hep kadinlarla kadinlarin çektigi sikintilar ile ilgilidir! örnek vermek gerekirse; keep ya head up'da "Beni ne mutsuz eder biliyor musun / Kizkardesler bebek yaptiginda / Ve genç bir anne ayni zamanda baba da oldugunda / Hepimiz bir kadindan geldik / Ismimizi bir kadindan aldik / Bir kadindan oyundisi kaldik / Neden kadinlarimizdan aliyoruz / Neden kadinlarimiza tecavüz ediyoruz / Onlardan nefret mi ediyoruz?" diyor. ve ayrica Brenda's Got a Baby Mama's just a Little Girl ve baby dont cry komple kadinlar ile ilgili parçalardir.. ancak onun nefret ettigi türde kadinlarda vardir ve onlar içinde baska parçalar yazmistir. tupac hapistede rahat birakilmamis dövülmüs ve kursunlanmisti.... mahkemede hakim bozuntusuna "Only God Can Judge Me" (beni sadece tanri yargilar) demis ve mahkeme çikisi tv kameralarina tükürmüs ve mahkemedeki bu tavri ile bir efsane olmustur.

Şu öldürülme olayina zoom yapalim. tupac boks maçi sonrasi yapimcisi Suge Knight ve öz kuzeni kaddafi ile öncelikle bir otele giderler. Suge pac'a "istersen can yelegini çikar hava çok sicak" der. tupac hiç ama hiç çikarmadigi can yelegini çikarir. daha sonra arabada taranir. tupac arka koltuga kaçmak isterken düsüp ön koltuga yigilmis. olayin ilginç yani 12 kursundan 5'i tupac'a girmis 7'si bosa gitmistir. söför koltugundaki Suge ve arka koltuktaki kuzen hiç yara almamistir. failler; devlet düsmanlari puffy ve big ve yapimcisi suge'dir. CIA tarafindan kendisine dikkat edilmektedir bu nedenle devlet tarafindan öldürülmüs olabilecegi düsünülüyor. yada sayisiz düsmanindan en önemli ikisi; puffy ve big" tarafindan öldürülmüs olabilir. ancak en önemli fail bence Suge. çünkü Tupac artik Suge'nin sirketinden ayrilmak istemektedir ki nitekim bir parçada 'ekibimde yalanci zenciler var" diyor Tupac. dahasi olayin tek sahidi ve konusmaya istekli tek kisi olan kuzen Kaddafi konusmaya karar verdikten sonra 19 yasindayken evinde ölü bulunmustur. kafasina tek kursun sikilmis! bir baska fail ise tupac'la boks öncesi tartistigi beyaz bi herif. ki nitekim bu adam çok rahatsiz edilmistir polis ve tupac'i sevenler tarafindan ancak bence pek alakasi yok. bir röportajini okudum sanirim böyle bir sey yapicak bi tip degil. tupac öldükten sonra annesi onun deathrow'dan tüm haklarini satin almis ve albümlerini amaru records adli yeni firmadan yayinlamaya devam etmistir. 3 filmi ve 8 albümü bi kaç kitap ile bi kaç belgesel sayisiz klip o öldükten sonra çikmistir. ceseti ise annesinin istegi üzerine yakilmistir. ölümünden hemen sonra pac makaveli adi ile "Don Killuminati: The 7 Day Theory" isimli bir albüm yapmistir. ölümünden çok sonra yayinlanan "until the end of time" isimli albümün ayni isimli parçasinda "Tüm dünya beni hatirlarken / tabutumu bir gangster olarak gömülü görene kadar mükemmellesicem" diyor.

imge yayinlarindan "Tupac; Bir Asinin Ölümü" isimli bir kitap çikmisti bi ara merak edenler için iyi bir kaynak .

Hiç yorum yok: